1st Grade psychology objective questions

Psychology Objective Question Paper

1st Grade MCQ (Multiple Choice Questions) In Psychology प्रथम श्रेणी मनोविज्ञान पाठ्यक्रम वस्तुनिष्ठ प्रश्न  1st Grade objective questions Download In PDF Completed Objective Question Answer with a right answer. Psychology Objective Question Paper

1. Who among the following has proposed a self-perception theory that states that weak or ambiguous internal cues force an individual into the role of an outside observer?

(a) Festinger

(b) Carl Smith

(c) Bern

(d) Fritz

Ans. (c)

2. Ivan Pavlov was a:

(a) German Psychologist

(b) Russian Physiologist

(c) American Psychologist

(d) None of the above

Ans. (b)

3. Festinger and Carl smith performed an experiment designed to test Festinger’s theory of (Psychology Objective Question Paper)

(a) Self perception

(b) Cognitive dissonance

(c) Attribution processes

(d) Miniature

Ans. (b)

4. The____ study of attitudes requires that they be measured, this means that people’s evaluation of a given attitude object must be translated into some number system.

(a) Psychological

(b) Scientific

(c) Social

(d) Cultural

Ans. (b)

5. In one experiment, Kohler put the chimpanzee inside a cage, it was

(a) Albert

(b) Sultan

(c) Peter

(d) None of the above
Ans. (b)

6. ____means that each person in the target population has an equal chance of being selected in the sample.

(a) Paired comparison

(b) Random Sampling

(c) Draw Sample

(d) None of the above

Ans. (b)

7. Which of the following psychological theories focuses on different factors that may affect the way attitudes develop and change?

(a) Learning theories

(b) Consistency theories

(c) Cognitive-response theories

(d) All of the above

Ans. (d)

8. Pavlov’s experiments on classical conditioning of the dog brought to light several principles useful in habit formation. These include

(a) Extinction

(b) Reinforcement

(c) Discrimination

(d) All of the above

Ans. (d)

9. In which of the following conditioning the CS is presented first and then removed before the US starts?

(a) Simultaneous

(b) Delayed

(c) Trace

(d) None of the above

Ans. (c)

10. In 1957 Leon Festinger published his theory of

(a) Balance

(b) Cognitive Dissonance

(c) Learning

(d) Attitude

Ans. (b)

11. Which of the following is a type of transfer of training?

(a) Positive transfer

(b) Negative transfer

(c) Zero transfer

(d) All of the above

Ans. (d)

12. Transfer of training takes place due to certain theories like

(a) Identical elements theory

(b) Transfer of training theory

(c) Formal discipline theory

(d) All of the above

Ans. (d)

13. Leon Festinger’s theory of cognitive dissonance was one of the most influential theories of attitude change in

(a) Behaviour psychology

(b) Cognitive psychology

(c) Social psychology

(d) Physiological psychology

Ans. (c)

14. Change of behaviour due to fatigue drugs or other intoxicants is not considered as

(a) Memory

(b) Motivation

(c) Learning

(d) Adjustment

Ans. (c)

15. In America earliest work on instrumental conditioning was started by

(a) Skinner

(b) Thorndike

(c) Pavlov

(d) Hull

Ans. (b)

16. ______is a process by which information about others is converted into more or less enduring cognitions or thoughts about them.

(a) Attribution

(b) Stereotypes

(c) Impression formation

(d) None of the above

Ans. (c)

17. _____ technique has also been used in the treatment of behaviour disorders through

behaviour therapy.

(a) Classical

(b) Operant

(c) Latent

(d) Insight

Ans. (b)

18. The classical conditioning method of shaping animals in an operant chamber has come to be called:

(a) Approximation

(b) Imitation

(c) Auto — shaping

(d) None of the above

Ans. (c)

19. An important set of ideas about the development and maintenance of long-term social relationships is

(a) Implicit Learning theory

(b) Social exchange theory

(c) Attribution theory

(d) Behaviour theory

Ans. (b)

20. _____ learning gives evidence of the ‘doableness’ of the behaviour and encourages the belief that ‘I can do it too’

(a) Cognitive

(b) Observational

(c) Perceptual

(d) None of the above

Ans. (b)

21. The ‘I can’ notion has become especially important in theory and research on

(a) Cognitive learning

(b) Perceptual learning

(c) Modelling

(d) None of the above

Ans. (c)

22. An attitude is a mixture of____ and _____ that predisposes a person to respond to other people, objects, or institutions in a positive or negative way.

(a) Belief, emotion

(b) Emotion, feeling

(c) Thought, emotion

(d) Belief, thought

Ans. (a)

23. Now several approaches emphasize cognitive process so heavily that they are often grouped as

(a) Modelling

(b) Observational learning

(c) Cognitive therapy

(d) None of the above

Ans. (c)

24. Principles of motor learning help in achieving excellence in the field of

(a) Sports

(b) Education

(c) Painting

(d) Imprinting

Ans. (a)

25. Attitudes are expressed in____

(a) Belief component

(b) Emotional component

(c) Action component

(d) All of the above

Ans. (d)

 

First Grade Lecturer 2nd Paper Education Psychology and Pedagogy. Momal RPSC 1st GradeLecturer( Paper II, Part IV) Education Psychology, Pedagogy. psychology For RPCS Exam Related and other Exam For RPSC and UGC and NET exam Related Central Govt Exam Syllabus according to Question for psychology subject. this psychology notes and Test paper is very useful may be many exams related to psychology subject and psychology objective question

RPSC 1st Grade English Syllabus

RBSE Class 12th Model Paper

RBSE Class 5th to 12th Model Paper

Question Bank Psychology (UPSC/SPSC/UGC NET/SLET & Other Higher Grade Examination) Paperback – 2019

The book has been divided into the following four sections: section 1 – Basic concepts and key terms section 2 – descriptive study material along with short-answer questions and important points revision section 3 – Objective multiple choice questions section 4 – Model Papers.

RBSE Class 10th Model Paper

MCQ (Multiple Choice Questions) In Psychology